Iulian Vrabete

© FOTO: Petru Ivu

(n. 14.10.1955, Craiova)
Studii primare la Școala Generală nr. 3 și secundare la Școala Generală nr. 23, ambele din Craiova. În clasa a VII-a, cu cei 500 de lei primiți premiu la un concurs școlar, își cumpără prima chitară acustică și, împreună cu Gabriel Cotabiță, pune bazele formației THE MOONSTONES.
În perioada 1970 – 1974, urmează cursurile liceului „Nicolae Bălcescu” (actualul Colegiu „Carol I”) și primește de la tatăl său o chitară bas. Din 1972 activează în formația NAȚIONAL și frecventează cursurile de contrabas la Școala Populară de Artă Craiova.
După satisfacerea serviciului militar și un an de studenție la Facultatea de Matematică, în perioada 1976 – 1982, urmează cursurile Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din București. Aici, înființează, în anul 1977, formația BASORELIEF, care va reprezenta institutul la edițiile III și IV ale festivalului Club A și la trei ediții ale festivalului de jazz de la Sibiu. Apare, în calitate de chitarist bas, cu BASORELIEF, pe albumele Formații de muzică pop III și Club A (1981) și alături de Cătălin Târcolea pe Zboruri (1981).
După absolvirea Institutului de Arhitectură, este repartizat la Alba Iulia, unde lucrează ca arhitect urbanist. În paralel, activează în formația de rock progresiv MASS MEDIA, alături de care face mai multe înregistrări radio și participă la diverse concursuri rock.
Obține atestatul profesional de solist instrumentist I și șef de orchestră, astfel că, începând cu anul 1986, renunță la arhitectură în favoarea muzicii.
Revine în București, activând în formația TÂNĂRA GENERAȚIE, iar din martie 1987, în HOLOGRAF, alături de care rămâne până în prezent. În perioada 1987 – 2018, HOLOGRAF lansează 17 albume, susține mii de concerte atât în țară cât și în străinătate, fiind considerată una dintre trupele importante al rockului românesc.
În paralel, are numeroase colaborări ca textier, compozitor, instrumentist sau producător muzical cu: PHOENIX, Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Laura Stoica, Maria Radu, JAR, Cătălin Crișan, Cristi Gram. În 2011, reface formația BASORELIEF, cu doi dintre membrii fondatori ai trupei, și lansează albumul Ploaie în Macondo (2014), iar din 2012, participă la proiectul Irina Popa & THE SINNERS.
Macondo (2014), iar din 2012, participă la proiectul Irina Popa &  .
Articole publicate în presa muzicală (Time Out, Sunete, Actualitatea Muzicală), prezentator de emisiuni de televiziune (Taverna, Stele de 5 stele), și organizator de evenimente de rock și jazz. lă), prezentator de emisiuni de televiziune (Taverna, Stele de 5 stele) și organizade evenimente de rock și jazz. Master în Management Cultural (ECUMEST – Dijon – 1996-1997), membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Romania, precum și membru în Consiliul Director al UCMR-ADA și vicepreședinte în Consiliul Director al CREDIDAM.