Lucru de mînă de Alice Popescu

Detalii

  • autor: Alice Popescu
  • Seria: Poezie
  • colecția: Prezent
  • comandă volumul tipărit aici
  • format: 145x200mm
  • nr. pagini: 138
  • preț: 15 lei
  • apariție: 2017
  • isbn: 978-606-990-017-8
  • disponibil: da

Curățătoreasa

Tata, am învățat să trăiesc.

Dacă într-o zi mi se va face

frică,

voi putea fi oricînd o bună

spălătoreasă de vase. Și viața va trece peste mine

ca un jet de apă fierbinte. Cînd îmi va fi

mai greu, măcar

îmi va fi cald.

Știu să despart poezia

de un firr de praf așa cum firul

de praf a trebuit să se despartă

de tot

(un firr de praf e tot ce-ți trebuie

ca să-nveți).

Tata, voi fi o bună

curățătoreasă:

trăiesc și șterg, trăiesc

și șterg.

„Avem acum acest excelent volum intitulat Lucru de mână, un volum cu o structură originală (nu doar prin felul în care sunt gândite cele trei părţi ale cărţii, ci şi prin ideea notelor-poem), cu texte în care câteva existenţe (a autoarei, a mamei, a tatălui, a Maminei, a bunicului) sunt marcate de linii ce se întrepătrund şi se despart sofisticat şi emoţionant, desenând o hartă intimă, a vulnerabilităţilor, o hartă cu o legendă gravă, o legendă care ne ajută să pătrundem în teritoriul poeziei scrise de Alice Popescu. Paradoxal, forţa autoarei vine din fragilitatea sa, pentru că această fragilitate transcende cadrul observaţiei imediate, al stărilor sufleteşti primare.“ 
(Ciprian Măceșaru – bookhub.ro)

„Dincolo de calitatea indiscutabilă a versurilor lui Alice Popescu, mai este ceva care face din acest volum o reușită. E vorba de o găselniță formală ingenioasă: Lucru de mînă este o carte de poezie cu note de subsol. Însă nu e vorba de niște note marginale cu explicitări à la manière de T. S. Eliot. Notele de subsol de aici sunt, de fapt, alte poeme care secondează textul principal.“ (Luana Stroe)

Luana Stroe – Lumea țesută de Alice Popescu – „Lucru de mînă” (Bookaholic)

https://www.bookaholic.ro/lumea-tesuta-de-alice-popescu-lucru-de-mina.html

Alice Violeta Popescu (n. 27 ianuarie 1970, Buzău) a debutat în poezie la 17 ani. A publicat în revistele Suplimentul Literar Artistic al Scînteii Tineretului (SLAST), Astra, Contrapunct și, Artistic al Scînteii Tineretului (SLAST), Astra, Contrapunct și, ulterior, în Dilema Veche. Debutul poetic în volum are loc în 2013 cu Sfoara de întins rufe, carte apărută la Ed. Pandora M în colecția Cercul Poeților Apăruți (coord. Svetlana Cârstean). Este absolventă a Facultății de Litere, Universitatea București (secția română – engleză, 1995) și a unui Master în Literatura Română Contemporană din cadrul aceleiași universități în 1996. În 2007 obține titlul de doctor în Filologie (coordonator științific prof. dr. Nicolae Manolescu) cu o teză publicată în 2009 la Ed. Trei, sub titlul: O sociopsihanaliză a realismului socialist. Cartea primește premiul de debut pentru eseu al revistei România literară în 2010.

Între 1998 și 2005 a fost semnatara rubricii Imaginarul publicitar din revista Dilema (Dilema veche), iar între 2006 și 2013 colaboratoare a Dilematecii. În prezent este lector univ. dr. la Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti, unde predă limba engleză.

Zoom pe literatura română (2020)