Teatru intim de Elena Vlădăreanu si Robert Bălan

Detalii

  • autor: Elena Vlădăreanu și Robert Bălan
  • Proiect editorial finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
  • Comandă e-book (în curând) sau comandă volum tipărit
  • Format: 145x200mm
  • Nr. pagini: 166
  • Preț: se distribuie gratuit lei
  • Apariție: 2018
  • ISBN: 978-606-990-080-2
  • Disponibil: da

Imagini coperta:

coperta I, rgb, la 72 dpi

„Eu nu m-am considerat nicio clipă dramaturg și nici nu mă consider. Spun despre mine că sunt scriitoare, iar pentru ceea ce scriu prefer să folosesc mult mai laxul text în loc de piesă de teatru, așa cum nici când vine vorba de poezie nu folosesc cuvântul poezie sau poem. Textele performative, cel puțin până acum, le-am văzut ca pe niște bucăți de puzzle, ca pe niște cioburi dintr-o oglindă pe care, punându-le piesă lângă piesă și epuizând toate bucățile vezi totuși că s-au pierdut: niște bucăți de puzzle, niște cioburi mai mici. De fapt nu s-au pierdut, ele nu au existat niciodată. Cel care citește sau cel care vede spectacolul vine și completează puzzle-ul/ oglinda cu propriile lui bucățele, pentru că, așa cum textele astea sunt despre mine, sunt și despre tine, dragul meu… ”
(Elena Vlădăreanu)

„După doi ani la Actorie și trei la Regie (din totalul de cinci), după ce toată adolescența n-am visat decât teatru, m-a apucat așa… un plictis de arta asta. Am început o relație de love-hate de care foarte târziu mi-am dat seama. Întodeauna, chiar și la examenul de licență, chiar și atunci când am montat într-un teatru de stat și aveam un oareșce buget la dispoziție, am simțit nevoia să aduc spectatorii cât mai aproape de actori. N-am putut să accept această diferențiere între public și spectatori: voi sunteți acolo jos și noi vă zicem ”adevăruri” de aici, de sus, de pe scenă. O dată cu proiectul acesta, am avut ocazia să experimentez o metodă mai apropiată de ce îmi doream eu. Am scos din spectacolele astea cât mai multe din semnele acelea teatrale care ar fi fost un impediment în calea autenticității căutate. Teatrul intim ține de dorința de a mărturisi și de a a fi ascultat. Într-un cadru restrâns în care spectatorii sunt la rândul lor implicați în poveste.
(Robert Bălan)

Volumul include piesele: În numele Tatălui (de Elena Vlădăreanu), Terapii în desfășurare. Vă rugăm păstrați liniștea (de Robert Bălan), Tribul lui Tudor (de Elena Vlădăreanu), Identic natural (de Elena Vlădăreanu și Robert Bălan), O viață sigură (de Elena Vlădăreanu). Toate au fost montate de regizorul Robert Bălan în perioada 2016 -2018.
„Teatru intim” este un proiect cultural inițiat de Asociația Art No More, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Sponsori și parteneri: Uniter, Tranzit.ro, Centrul de sănătate Verna, Centrul de teatru educațional Replika, Casa de Pariuri Literare.