Un album cât o istorie literară – Ion Cucu

lei 0.00

Stoc epuizat

Compare
Categorie:
Autor:Ion Cucu

Descriere

Stoc gratuit epuizat. Poate fi consultat la Biblioteca Metropolitană din București, Bibliotecile Județene din Timiș, Bistrița, Tulcea, Vaslui, Buzău, Argeș, Bacău, Botoșani, Brăila, Giurgiu. 
Albumul va fi pus în vânzare în luna ianuarie 2022 (130 lei). Comenzi pe pagina de facebook a editurii. Transport gratuit în limita a 25 lei costul curierului. 

Fotograful scriitorilor, cum a fost supranumit Ion Cucu, rămâne unul din martorii cheie ai unui sistem literar în care imaginea scriitorilor ajunsese să fie restricționată de regimul politic. Pasiunea pentru literatură și prietenia față de scriitori l-au făcut pe Ion Cucu să construiască, încet și singur, cu o tenacitate și o pasiune neobișnuite, o arhivă uriașă, care are în continuare multe necunoscute, mai ales în zona teatrului sau a artelor plastice, fotograful fiind un apropiat al tuturor mediilor artistice. În cazul literaturii, la care se oprește această retrospectivă, Cucu a surprins viața literară în toată complexitatea ei, cu momentele oficiale (Congrese, lansări, aniversări, ceremonii mai mari sau mai mici, de la primiri în Uniunea Scriitorilor până la lecturi în fabrici, în comune și sate), cu elementele definitorii ale breslei (Sala Oglinzilor din Casa Scriitorilor, redacțiile revistelor literare), într-o atmosferă sărbătorească (premii) sau chiar de final de drum (înmormântări). Cunoscut la un portretist excepțional, Cucu nu rămâne dator în niciun aspect al construcției (avem fotografii de grup de o căldură rar întâlnită, dar avem și clipe de viață extrem de naturale, secvențe ale creșterii și descreșterii breslei scriitoricești). E meritul artistului de a fi știut să se apropie fără emfază de lumea literară și să o surprindă în toată diversitatea ei.
Expoziția (200 de panouri și 600 de imagini pe ecran) acoperă 50 de ani de literatură (1959 – portretele cu Nichita Stănescu – , 2011 – premiile USR), încercând să arate că scriitorii din toate generațiile au fost în atenția obiectivului fotografic al artistului. Au fost selectate prioritar portrete, dar și fotografii care să ilustreze contextul politic, viața literară în complexitatea ei, într-un demers care nu poate fi decât fragmentar, ținând cont de uriașa arhivă construită de Ion Cucu.

Editura Casa de Pariuri Literare vă invită în perioada 22 septembrie – 22 octombrie 2021 în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București la Expoziția 50 de ani de viață literară românească – o călătorie în timp prin fototeca lui Ion Cucu.
Expoziția cuprinde 200 de panouri cu fotografii de arhivă prezentate publicului în premieră și 600 de imagini proiectate pe ecran. În cadrul expoziției vor fi lansate 3 albume fotografice – un album dedicat lui Marin Preda, un album dedicat Anei Blandiana și Un album cât o istorie literară.
Vernisajul expoziției și lansarea primului album din serie – cel dedicat lui Marin Preda – vor avea loc pe 23 septembrie 2021, de la ora 18:00, în holul central al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
Curatori: Angelica Stan și Ana Opriș (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București)
Selecția din arhivă: un cristian
Afișe: Paul Burcia (editura Casa de pariuri literare)
Echipa proiectului: Alina Popovici Cucu, Tudor Bogdan Alexandru, Maria Petricu, Beatrice Popescu

Proiectul este realizat de editura Casa de pariuri literare și co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


https://www.youtube.com/watch?v=4WNjFsHZnJk


Autor

Ion Cucu

Informații suplimentare

Anul apariției

2021

ISBN

978-606-990-314-8

Nr. pagini

200