Adriana Cârcu

Adriana Cârcu este jurnalistă internațională și autoarea a patru volume de scrieri caracter (auto)biografic, eseistic și muzical. Din 2006 deține o rubric permanent în revista Orizont și este prezentă în paginile a numeroase reviste și site-uri culturale cu eseuri, proză scurtă și traduceri.  Scrie în română și în engleză.

În vara lui 2016 a publicat, în ediție română și engleză, volumul Jazz Stories, care însumează interviuri, cronici, eseuri și jazz poetry apărute, majoritatea, în limba engleză pe site-ul de specialitate All About Jazz. Cele 18 interviuri, purtate cu muzicieni internaționali sunt însoțite de cronici festivaliere din România și Germania și de o serie de texte ce transpun într-un limbaj poetic efectul magic pe care muzica îl exercită asupra simțirii. Volumul a fost desemnat drept „CarteaAnului 2016”  în cadrul Galei Timișoara Jazz Awards.

În iulie 2014 a publicat volumul Povestiri din vremea de după, un proiect care consemnează 12 întâlniri cu prieteni artiști și intelectuali, într-un act de recuperare biografică menit să întregească portretul unei generații ce a marcat timp de decenii profilul cultural al orașului Timișoara.

În vara lui 2012, a publicat un volum cu note de călătorie, cronici și eseuri, cu titlul Cronică Sentimentală, care însumează experiența a cinci ani de viață și scris. În 2013 volumul a fost nominalizat pe lista „Cea Mai Bună Carte a anului” a Galei pentru excelență editorială Bun de tipar. Ediția germană a volumului, Eine Sentimentale Chronik, a fost lansată în luna octombrie a anului 2014, la Târgul de Carte de la Frankfurt.

În 2009 publică la Editura ICR volumul Povestea zilelor noastre, care conține 12 biografii, rezultate din interviuri cu artiști români plecați din țară. Cartea a fost apreciată de critică astfel: „Interviuri de personalitate, făcute cu aplomb, darși cu dragoste, ceea ce dă volumului statutul unui consistent material de studio pentru cei ce vor să se specializeze în jurnalistica de performanță”. În același an, interviul cu artistul Valeriu Sepi primește distincția „Cel mai bun interviu al anului“ decernată de revista Academia Cațavencu. În 2010, ediția germană este lansată la Târgul de carte de la Frankfurt cu titlul Die Geschichte UnsererTage. În 2015,ediția a doua în limba română apare la editura germană WaRo.

În anul 2010 Adriana a fondat asociația culturală internațională ArtCiclova Association, împreună cu scriitorul Robert Șerban și artistul visual Călin Beloescu. Asociația, aflată în Ciclova Montană, susține arta și științele umaniste și își propune să stimuleze dezvoltare aeconomică, cultivând în același timp frumusețea idilică a regiunii.

Din 2007 pânăîn 2010 Adriana a fost Executive Editor la revista online No Strings Attached E-News, unde a conceput și redactat rubrica Europe Reloaded, în cardul căreia a promovat numeroși artiști și scriitori români.

În anul 1999, traduce volumul Secretul tinereții, de Elsye Birkinshaw, care apare la editura Polirom.

În anii '90, Adriana Cârcu a lucrat ca redactor de carte la Auer-Verlag, o editură germană specializată pe literatură psihologică. În același timp, a predate engleza în cadrul Primăriei din Heidelberg. În prima decadă a anilor 2000, a organizat, în calitate de curatoarea firmei SAS Institute, peste 50 de expoziții cu artiști români și internaționali. Azi predă engleza și româna la Universitatea Populară din Heidelberg.

Adriana Cârcu s-a născut în Timișoara și în prezent trăiește în Germania, la Heidelberg, unde a emigrat în anul 1988.

Afișez singurul rezultat