Se încarcă...

Despre Debut. Istorii Personale

0 0
Read Time:3 Minute, 15 Second

Editura Casa de pariuri literare aduce în fața publicului proiectul Despre Debut. Istorii Personale. Scopul nostru și gândul care a stat în spatele creării acestui proiect a fost și este în continuare susținerea și promovarea literaturii debutanților, familiarizarea publicului  cu importanța debutului în dezvoltarea literaturii române și implicarea tinerilor în lumea literară prin noi abordari participative. În cadrul proiectului am făcut atât antologia Despre Debut. Istorii Personale, cât și 4 volume de poezie pentru 4 scriitoare care au debutat în premieră în volum – grații. muze. armonii de Petra Torsan, interior analog de Cătălina Popescu, Ce vedem noi când ne uităm unul la altul de Tatiana Grosu și ??? de Victoria Tatarin.

Despre antologia Despre Debut. Istorii Personale:

„Pentru că, de câțiva ani, există o inflaţie de scriitori (pornind și de la puzderia de edituri și de la confuzia că orice volum tipărit echivalează cu intrarea în literatură și asumarea titulaturii de scriitor de către orice nume afișat pe o copertă oarecare), debutul în literatură merită, mai mult ca niciodată, atenție și o discuție aparte, mai ales în condițiile create de așa-zisul internautism literar eliberator (când bloggingul generează impresia că literatura română beneficiază de o pepinieră consistentă de viitori scriitori care se manifestă pe Internet, tot mai departe de revistele literare sau de criticii literari contestați pe motive de inadecvare la nou, de parcă n-ar fi evident în primul rând incapacitatea sistemului literar de a se organiza și autosusține, nicidecum inversarea rolurilor într-o susținere valorică). De fapt, sistemul literar, așa cum a fost moștenit și (re)construit în acești ultimi 30 de ani, duce spre o fundătură evidentă. Distanța dintre manualele școlare și literatura vie, dintre acel renume al meseriilor literare (scriitor, redactor de carte, corector, editor) și cota lor actuală pe piața muncii, absența agentului literar (paradoxal, în țara intermediarilor de profesie, tocmai literatura nu beneficiază de intermediari, de agenți literari), incapacitatea statului de a crea o punte între zona educațională și cultura înaltă, starea haotică a bibliotecilor, imposibilitatea întregului sistem literar de a-și păstra oameni, de a crea posturi noi și de a salariza profesioniști, toate acestea duc la această fundătură din care meseria de scriitor rămâne o curiozitate pentru marele public, învățat cumva din școală că toți scriitorii sunt morți sau că nu se poate trăi din scris, deci e o inutilitate socială.

Problema, de principiu, priveşte imaginea scriitorului român (de orice vârstă). Cum este văzut şi, mai ales, perceput de ceilalți. Care este, totuşi, rolul lui în contextul actual şi cât mai poate interesa un asemenea proiect comunitatea?

În toată această fundătură se poate vorbi, fără doar și poate, despre o instituție a debutului, despre tipurile de debut, așteptările pe care le generează o carte de debut, indulgența arătată debutantului și, în definitiv, deschiderea pe care industria o are față de actul debutului.” – un cristian

Proiectul „Despre Debut. Istorii personale” este co-finanțat de AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Lansare antologie Despre Debut. Istorii Personale.

Lansarea volumelor de debut semnate de Petra Torsan și Cătălina Popescu

Lansarea volumelor de debut semnate de Tatiana Grosu și Victoria Tatarin

Video-cronici despre debut de Ramona Boldizsar

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

has been added to your cart

View Cart
X